Gelijkheid op de werkvloer

Door: Maartje Cooijman

Wat hebben kranten zoals NRC, Telegraaf, Volkskrant, Trouw, FD en het Parool met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal een man aan het hoofd van de redactie. De enige uitzondering is het Algemeen Dagblad met chef Rennie Rijpsma. Toch moet zij haar positie wel delen, met een .

Anno 2016 lijkt gelijkheid iets heel vanzelfsprekend. We kijken er niet meer vreemd van op als een vrouw full-time werkt, mensen met verschillende culturen samenwerken of een man meehelpt in het huishouden. Ondanks dat er dus veel taboes doorbroken zijn, lijken we maar geen gelijkheid te kunnen creëren op de werkvloer. Toch blijkt diversiteit binnen een mediaredactie juist een diverse publiek aan te trekken.

Lucy Marcus, financieel columnist voor onder andere BBC, is van mening dat vrouwen minder snel een leidinggevende positie in durven nemen. “Als een man 30 procent van een functieomschrijving beheerst heeft hij het gevoel dat hij het kan, bij een vrouw moet dat 110 procent zijn en dan is ze nog onzeker.” Zelf geeft ze toe dat het haar man was die haar ervan heeft verzekerd dat ze goed genoeg kon schrijven om stukken in te sturen. Nu, een groot aantal jaren en succesvolle carrière later, is zij een zelfverzekerde vrouw die weet waar ze voor staat. Ze levert goed werk, heeft een goede naam opgebouwd en verdient daar ook het salaris naar. Gelijk aan die van haar mannelijke collega’s, want daar heeft ze om gevraagd. “Als je er niet naar vraagt, dan krijg je het ook niet.”

Ook Madhulika Sikka heeft een succesvol pad in haar carrière afgelegd, waar ze hard voor heeft moeten werken. Zij was niet alleen een vrouw maar daarnaast ook nog eens van Indiase afkomst. Een dubbele minderheid in Engeland in die tijd. Toch heeft Sikka altijd duidelijk voor ogen gehad wat ze wilde doen en is daar volledig voor gegaan. Als iemand die voor gelijkheid op de werkvloer strijdt is ze dan ook snel genoeg met aan te geven dat ze dit heeft kunnen bereiken met de hulp van mannen. Luister hier naar Madhulika.

In Nederland kunnen wij dus nog voldoende leren over gelijkheid op de werkvloer. Toch zijn we goed op weg. Volgens de gegevens van het CBS is de verhoudingen tussen mannen en vrouwen op de werkvloer vanaf 2009 bijna gelijk. Een hele stap daar vrouwen 10 jaar geleden slechts 40% van de totale werkvloer bestreken. Ook de allochtonen zijn van 19% naar 20% gegaan, waardoor het bijna gelijk staat aan de verhoudingen in Nederland. We mogen er dan wellicht nog niet helemaal zijn, maar we zijn daadwerkelijk onderweg. Die hogere posities die zullen snel genoeg volgen en dan, dan kunnen we spreken over gelijkheid.

Advertenties

Een gedachte over “Gelijkheid op de werkvloer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s